Fantastic Beasts and where to find them UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Fantastic Beasts and where to find them UHD 4K blu-ray anmeldelse

Fantastic Beasts and where to find them UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup
 
Fantastic Beasts and where to find them UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 13 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 4K  - 2.40:1

Blu-ray udgivelsesdato: 30. marts 2017
Distributør: Twentieth Century Fox Home Entertainment
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray + Blu-ray.

Genre: Eventyr
Biograf premiere: 17. november 2016.

Instruktør: David Yates
Manuskript: : J.K. Rowling
Producere: bl.a. Neil Blair, Tim Lewis & Rick Senat
Fotograf: Philippe Rousselot
Klip: Mark Day
Musik: James Newton Howard
 
Skuespiller:
Eddie Redmayne som Newt
Colin Farrell som Graves
Dan Fogler som Kowalski
Ezra Miller som Credence Barebone

Beskrivelse: 
J.K. Rowling har for alvor høstet succes på sin romanfortælling om Harry Potter og hans eventyr – både i bogformat, men i den grad også på det store lærred. Hendes efterfølgende bogunivers, Fantastiske skabninger og hvor de findes, fokuserede på samme univers 70 år før den arrede dreng, og efter Potter-succesen er tiden kommet til at filmatisere denne historie.
 
Fantastic Beasts and where to find them UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Vi følger den finurlige Newt Scamander (Eddie Redmayne), som er på besøg på New York for at opdrive nogle mytiske dyr. Ved et uheld slipper han en række af sine skabninger fri i muggler-universet, alt imens en mystisk, ødelæggende kraft er ved at afsløre troldmandsverdenen.

Selve filmen er lidt en interessant størrelse at anmelde, da man har svært ved ikke at sammenligne den med Harry Potter, til trods for at den netop ikke er bygget op på samme måde. Den er blot lokaliseret inden for samme univers med en række lighedstegn. Dog vil jeg mene, at i begge henseender er filmen ganske underholdende og original i sin måde at fortælle historien på. Den bygger sin eget selvstændige fortælling op på sine egne præmisser, men giver samtidig lidt godter til dem, som er store fans af Harry Potter.

Filmen udbygger den magiske troldmandsverden på en ganske interessant måde og formår at bevare den samme kemi og magiske stemning, som vi tidligere har set i Rowlings filmatiseringer. Denne film fokuserer meget på den tidslige stemning, hvilket skaber en skøn kontrast til den magiske verden – vi får en troværdig fortælling i kontrast til datidens normer og standarder. Fokusset på filmen ligger meget på dyreverdenen, hvilket giver anledning til nogle fantastiske skabninger, som virkelig viser CGI-effekterne fra deres bedste side.

Fantastic Beasts rammer en eventyrlighed i historien, som gør den meget unik i selve måden, hvorpå filmen bliver fortalt. Selve handlingen virker ofte til at være forårsaget af en tilfældig række hændelser, som udvikler sig, og det skaber en solid forudsigelighed og desuden en større indlevelse i universet. Mens mange andre film bruger meget tid på at introducere karaktererne med dyb baggrundhistorie, bliver vi i stedet familiære med Newt og co. ved at se dem blive kastet ind i aktionen med det samme. Karaktererne er ganske interessante på hver deres måde og formår at skabe en god og troværdig balancegang mellem den magiske og ikke-magiske del af verdensbilledet.

Den har ikke samme slagkraft som Harry Potter-franchisen efter min smag, men formår dog at bygge en solid fortælling op af mystik, trolddom og ikke mindst den charmerende naivitet og kærlighed til det magiske, som gennemsyrer plottet. Filmen vender tilbage til Rowlings univers i stor stil, og sørger for at give os et nyt kapitel i en allerede omfattende og meget interessant fortælling om to verdener. Samlet set er filmen ganske underholdende og hjertevarm i sin måde at vende tilbage til det magiske univers. Den giver langt flere forklaringer til mystikken mellem virkeligheden og den magiske virkelighed, hvilket skaber en dynamik i fortællingen og desuden i konteksten til Harry Potter. Overordnet set en eventyrlig oplevelse, som formår at underholde som en selvstændig film med få, men solide referencer til den populære Hogwarts-franchise.
 
Fantastic Beasts and where to find them UHD 4K blu-ray anmeldelse

Visuelt er filmen helt i gennem imponerende – i sær i sin 4K-rendering, som får det hele til at smelte sammen til en eventyrlig fortælling. CGI-effekterne bliver fremhævet i stor stil og kvaliteten af billedopbygningen gør, at man oplever hele fortællingen som mere troværdig. Figurerne i historien og selve bybilledet i datidens samfund bliver på den ene side fremhævet meget realistisk i klipningen og kompositionen, men får også en velovervejet overtonet farveskala – det gør, at billedet i sidste ende får den nødvendige eventyrlighed i billedet. Samlet set er 4K-kvaliteten den eneste rigtige måde at se filmen på.

Fantastic Beasts and where to find them UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Lydsiden er mindst lige så interessant, da den virkelig formår at bygge stemningen og fortællingens troværdighed op gennem nøje udvalgte musikkomponeringer. Filmen rummer nogle små-instrumentale referencer til Harry Potter-soundtracket, men sørger også for at skabe sin helt egen lyd. Det formår filmen til punkt og prikke og det gør, at filmen bliver en succes i sit forsøg på at være en selvstændig fortælling. Lyden er glasklar og uden nogen former for interfens på klipningen – samlet set en lydside i topklasse!
 

Tak til Twentieth Century Fox Home Entertainment / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet april 2017. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser