11.22.63 blu-ray anmeldelse

 
11.22.63 blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen

11.22.63 blu-ray anmeldelse
 
Zone B (DK udgave)
Spilletid: 7 timer og 18 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1 English
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 1.78:1 High Definition 1080p

Blu-ray udgivelsesdato: 9. februar 2016
Distributør: FOX-Paramount
Antal disk: 2 x Blu-ray
 
Genre: Drama 
 
Skuespiller:
James Franco som Jake Epping
Chris Cooper som Al Templeton
Sarah Gadon som Sadie Dunhill
Lucy Fry som Marina Oswald
George MacKay som Bill Turcotte
Daniel Webber som Lee Harvey Oswald
 
Beskrivelse: 
James Franco har hovedrollen som en gymnasielærer, der rejser tilbage i tiden for at forhindre mordet på præsident John F. Kennedy. Serien der er baseret på Stephen Kings bestseller og indeholder alt hvad man kan forvente når det kommer fra hans hånd.
 
11.22.63 blu-ray anmeldelse
 
Hvis du kunne rejse tilbage i tiden hvad ville du så gøre? Ændre en masse ting, se historiske begivenheder udfolde sig mens de sker, eller noget helt tredje? Dette spørgsmål er taget op mange gange i forskellige bøger, film og serier og nu er spørgsmålet så igen blevet besvaret. Stephen King har før beskæftiget sig med ideen om at kunne bevæge sig frit i forhold til tid og sted og med serien 11.22.63 kaster han sig endnu engang over emnet. Når folk ønsker at rejse tilbage i tiden og ændre noget er det ofte to ting valget står mellem, enten at gøre sig selv rig eller slå Hitler ihjel. Netop tesen om at hvis Hitler aldrig havde levet så ville verden være et bedre sted er en tilgang mange har og det er netop tanke om at ændre en historisk begivenhed som er det centrale element i Kings nye fortælling.

Mange er nok godt klar over at titlen 11.22.63 har noget at gøre med John F. Kennedys mord d. 22 november i 1963. James Franco spiller skolelæreren Jake Epping der er en hyppig gæst hos Als Diner. Jake er rigtig gode venner med indehaveren Al Templetons (Chris Cooper) og da Al en dag bliver alvorlig syg afslører han hemmeligheden som dineren dækker over nemlig et ormehul til fortiden. I baglokalet er der et skab hvori man kan rejse tilbage til d. 21 oktober i 1960 kl. 11.58. Hver gang man rejser tilbage i tiden bliver de ændringer man skulle have lavet sidst man var der nulstillet og selv om man er væk i flere år vil der kun være gået et par minutter i nutiden. Als sidste tur tilbage i tiden har givet ham kræft, for som han selv siger så kæmper fortiden mod at man prøver at ændre den. Al er dog fast besluttet på at få stoppet mordet på JFK så han overtaler Jake til at rejse tilbage og afværge mordet.

Al har selvfølgelig givet Jake en masse råd om hvordan man skal opføre sig i 60’erne og hvad han skal gøre for at falde ind og ikke skabe for meget opmærksomhed omkring sin person. Han skal også passe meget på ikke at ændre for meget på fortiden for den kan ikke lide at blive ændret og vil som nævnt kæmpe tilbage mod potentielle ændringer. Jake rejser tilbage og får virkelig oplevet de tidligere 60’er og begynder langsomt at fokuserer på målet om at få stoppet mordet på JFK. Han er dog ikke god til at følge de råd han har fået af Al og før han får set sig om har han afsløret sin hemmelighed, forelsket sig og ændret alt for meget i fortiden.

Det endegyldige spørgsmål Stephen King stiller med denne fortælling er dog, vil verden være et bedre sted hvis JFK havde levet? Alle går ud fra at hvis John F. Kennedy havde overlevet ville han havde været en af de bedste præsidenter nogensinde, men er dette også hvad der reelt ville være sket? Nu det er en Stephen King fortælling har de fleste nok gættet at der er adskillige krøller i denne historie og jeg vil ikke afsløre noget udover at sige at det bestemt er en interessant tanke der bliver fremlagt.

Efter at have set 11.22.63 sidder jeg tilbage med en fornemmelse af en helstøbt serie, hvor der virkelig er tænkt over tingene og det er især vigtigt når man arbejder med et emne som tidsrejse, for der kan det hurtigt blive forvirrende. King holder dog som altid tungen lige i munden og leverer en god fortælling og det eneste jeg sidder og ærgrer mig lidt over er egentlig kun valget af James Franco som Jake. Jeg er ikke den store fan af Franco og kunne godt have tænkt mig en mindre kendt skuespiller i rollen, ligesom man ser i seriens andre roller. Men alt i alt en rigtig god serie der er holdt i en fornuftig længde og åbner op for flere fortællinger i universet hvis det skulle være tænkeligt.
 
11.22.63 blu-ray anmeldelse

11.22.63 bliver leveret i et 1.78s:1 1080p/MPEG-4 AVC transfer med en utrolig dybde og detaljegrad der igennem hele serien bliver holdt meget stilren. Detaljegraden er for det meste utrolig god og der kan både anes uren hud og dårlig barberinger og de mange panoramabilleder som pryder serien ligner for det meste noget der kunne være autentisk. I det hele taget en billedside som er meget venlig for øjet og der er gjort rigtig meget ud af at matche farvestilen man ser fra andre 60’er film. Der er grain i billedet, men ikke noget nævneværdigt og heller ikke EE eller DNR. Kameraet er holdes i en dejlig rolig stil og man slipper for de meget populære rystende billeder som ligner noget taget fra håndholdte kamera.
 
Serien kommer med et engelsk DTS-HD Master. Taget billeddelen i betragtning så er der blevet gjort ét lige så fint arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj og stemningsmusik bliver leveret i en passende højde som selvfølgelig bliver skuet op til at passe til de overraskende momenter. Dialogen som er et af de vigtigste elementer i filmen går rent igennem. En rigtig flot lydside hvor alle kanaler på anlægget for lov at lege, men da filmens primære lyd består af tale er det en meget underlæggende lydside som giver plads til talen. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden ved et højt lydniveau. En fin lydside der supplerer den fremragende billedside godt.
 

Tak til Twentieth Century Fox Home Entertainment / PR Nordic

Anmeldelse skrevet marts 2017.

Tilbage til Blu-ray serie anmeldelser