The Lobster blu-ray anmeldelse

 
The Lobster blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen

The Lobster blu-ray anmeldelse
 
Zone: B
Spilletid: 1 time og 58 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 1.85:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 19. januar 2017
Distributør: 
Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Komedie, Romantik Drama
Biograf premiere: 25. august 2016

Instruktør: Yorgos Lanthimos
Manuskript: Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou
Producere: bl.a. Ceci Dempsey, Sam Lavender, Tessa Ross
Fotograf: Thimios Bakatakis
Klip: Yorgos Mavropsaridis
Musk: Yorgos Mavropsaridis

Skuespiller:
Colin Farrell som David
Rachel Weisz som Short Sighted Woman
Ariane Labed som The Maid
Ben Whishaw som Limping Man
John C. Reilly som Lisping Man
Léa Seydoux som Loner Leader

Beskrivelse: 
I en noget absurd virkelighed er det ikke velanset at være single. Singler bliver sendt til opholdssteder hvor de skal finde sammen med andre singler og hvis dette ikke sker indenfor tidsrammen for deres ophold, bliver de forvandlet til et dyr efter eget valg. Vi følger David i hans søgen efter kærligheden efter hans kone er gået fra ham. På opholdsstedet finder han ikke kærligheden, så han flygter ud i skoven hvor de andre enlige bor, men her er også regler. Kærligheden må nemlig ikke opstå blandt de enlige.
 
The Lobster blu-ray anmeldelse 
The Lobster er Yorgos Lanthimos syvende film og genren er denne gang en særdeles mørk komedie. Filmen har vundet adskillige priser og er nomineret til en oscar i kategorien bedste originale manuskript.

Vi befinder os i en nær dystopisk fremtid hvor det ikke længere accepteres af det etablerede etablissement at man er single. Hvis man er/bliver single bliver man ført til et opholdssted hvor man har 45 dage til at finde en partner. Hvis det ikke lykkedes at finde en partner indenfor denne tid bliver man forvandlet til et dyr.

Umiddelbart lyder præmissen for filmen en anelse mærkelig og det er en den også. men man bliver alligevel grebet af filmen fordi det samfund der skildres og de regler man skal passe ind i, muligvis ikke er så fjern som nogle tror og så er det bare godt fundet på. Filmens præmis med at man er lidt af en særling hvis man er single, kan man sagtens finde afspejlinger af i vores samfund som ligeledes mange steder er bygget op om par princippet. I filmen bliver det selvfølgelig overdrevet til det ekstreme hvilket gør det hele så interessant og spændende.

Personerne på opholdsstedet er som nævnt alle personer der skal finde en ny partner. Jeg bruger specifikt ordet partner, da kæreste ville antyde at der er kærlighed indblandet. Netop kærligheden er nemlig det der mangler i filmen, for selv om folk søger en partner, er det ikke som sådan kærligheden de søger, men mere en af leve sammen med, da det nærmest bliver fremlangt som den sikre død at være alene i denne fremtid.

Evnen til at tale og flirte med en anden person virker som en egenskab folk ikke længere besidder. Al tale i filmen er folks tanker, ufiltreret og i meget korte stop and go sætninger. Måden hvorpå folk finder ud af om de passer sammen er super overfladisk, da man blot kigger på om folk har noget til fælles. Det kan være at man er nærsynet, halter eller har smukt hår. Der bliver ikke kigget på de dybere følelser, men blot om folk har noget til fælles da statistikken viser at man så har størst mulig chance for at klarer et forhold.

Der findes dog singler i denne dystopiske fremtid. De færdes i de omkringliggende skove til opholdsstederne og blandt dem er der ligeledes regler. Her bliver der nærmest sat en ære i at være enlig og det er forbudt at finde en partner for så bliver man ligeliges udstødt af denne gruppe.

Colin Farrell spiller David som vi følger gennem filmen i hans søgen efter en partner, hvis det ikke lykkedes har han valgt at blive forvandlet til en hummer, da den har en lignende karakteristika som ham selv og det samfund han lever i. Han har ikke det store held på opholdsstedet trods adskillige forsøg og må derfor flygte ud i skoven til de enlige. Her støder han dog på en kvinde som han har noget til fælles med, spillet af Rachel Weisz, og der opstår ægte kærlighed i det forbudte samfund.

En rigtig interessant og tankevækkende film om hvor skræddersyet og skemalagt kærlighed kan være og hvor meget vi som mennesker underligger os samfundets normer og ikke fungerer som individer, men som så enheder i et større system.
 
The Lobster blu-ray anmeldelse
 
The Lobster bliver leveret i et 1.85:1 1080p/MPEG-4 AVC transfer, som er fortræffelig behandlet på denne blu-ray udgivelse. Der er ikke de store fingre at sætte på den visuelle del. Der bliver brugt to forskellige farve paletter til denne film, alt efter om vi er i skoven eller på opholdsstedet. Er vi på opholdsstedet er farverne matte og mørke, hvorimod når vi er i skoven og kærligheden er ved at blive fundet mellem Farrell og Weisz karakterer så bliver farverne mere lyse og varme. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor også den sorte får lov til at have en god dybde. Detaljegraden er god hvor konjunkturen i huden, tøjet og naturen fremstår klar og tydelig, med en fin detaljemængde. I det hele taget en billedeside som man forventer når det drejer sig om blu-ray.
 
Filmen kommer med et engelsk DTS-HD 5.1 Master. Taget billedesiden i betragtning så er der blevet gjort ét lige så fint arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj og stemningsmusikken, som bliver holdt i den klassiske stil, bliver leveret i en passende højde som selvfølgelig bliver skuet op når der sker noget dramatisk. Den klassiske musik i filmen spiller en central rolle og underbygger hele tiden den stemning som Lanthimos ønsker at få frem. Dialogen som er vigtig i en film som denne går rent igennem. En rigtig hæderlig lydside hvor alle kanaler på anlægget får lov at lege med, men det er for det mest frontkanalerne som man vil bemærke er i brug.
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet februar 2017.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser