Jason Bourne blu-ray anmeldelse

 
Jason Bourne blu-ray anmeldelse
 
Jason Bourne blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

Jason Bourne blu-ray anmeldelse
 
Zone: A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 3 minutter
Lyd: DTS:X (DTS HD Master Audio)
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Tysk, Engelsk.
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.39:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 1. december 2016
Distributør: 
Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Action
Biograf premiere: 28. juli 2016

Instruktør: Paul Greengrass
Manuskript: Paul Greengrass, Christopher Rouse & Robert Ludlum
Producere: bl.a. Chris Carreras, Matt Damon & Amy Lord
Fotograf: Barry Ackroyd
Klip: Christopher Rouse
Musik: David Buckley & John Powell

Skuespiller:
Matt Damon som Jason Bourne
Tommy Lee Jones som Robert Dewey
Alicia Vikander som Heather Lee
Vincent Cassell som Asset
Julia Stiles som Nicky Parsons

Beskrivelse: 
Matt Damon har siden 2002 skabt sig selv en ret ikonisk actionrolle i form af den famøse Jason Bourne, superagenten, der ikke kan huske sin fortid. Tre film blev det i første omgang til, hvorefter en fjerde med Jeremy Renner forsøgte at puste nyt liv i franchisen. Mange år efter den originale trilogi er Damon og Bourne nu tilbage med den originale instruktør af Supremacy & Ultimatum, Paul Greengrass, i filmen Jason Bourne.
 
Jason Bourne blu-ray anmeldelse
 
Den tidligere CIA-agent Nicky Parson (Julia Stiles), som hjalp Jason Bourne i de tidligere film, forsøger at lække CIA’s hemmelige projekter til offentligheden. Hendes snusen i de hemmelige sager lokker Bourne ud fra skjul, og CIA-agenten Heather Lee (Alicia Vikander) opdager muligheden for at få en forfremmelse. Inden længe begynder den vilde jagt på Bourne, alt i mens han selv opdager nye hemmeligheder omkring hans involvering i Treadstone.

Filmen fortsætter et godt stykke efter tidslinjen i den originale trilogi, hvilket giver den nødvendige ’off-the-grid’-periode, hvor Jason Bourne har været ude af billedet og formået at passe sig selv. Dette giver en realistisk tilgang til den lange mellemperiode mellem den tredje og femte film, og sørger desuden for at få at give karakteren en mulighed for at kæmpe sig tilbage til sin normale standard efter en turbulent levestil. Bourne er stadig den samme bad-ass agent med et umenneskeligt overblik over situationen og en kølig attitude i selv de mest presse situationer. Han får lidt mere kamp til stregen i denne film, og det åbner op for lidt nyere aspekter af det store spionunivers.

Bilscenerne og de vanvittige katten-efter-musen-lege er lige så djævelsk velkonstruerede og gennemtænkte, som man tidligere har set det, og det giver den nødvendige action-glæde til Bourne-fans. Selvom Ultimatum nok stadigvæk stjæler førstepladsen som den mest hektiske og nøje sammenstrikkede actionfilm, så har Jason Bourne nogle utroligt underholdende biljagtscener og slagsmål. Svenske Alicia Vikander er hoppet med på holdet, eller rettere sagt det modsatte hold, og formår ganske godt at portrættere en ung, spirende chefanalytiker, som med sit benhårde niveau forsøger at skubbe de gamle hoveder ud af kontoret. Overfor Jason Bourne finder man også eksilagenten spillet af Vincent Cassel, og denne franske skuespiller har det perfekte udseende og evneniveau til at portrættere den slags hemmelige agent.

Selve universet er mørkere og en smule mere dystert end sine forgængere, da tingene ikke rigtig arbejder i retningen af håb, men nærmere udelukkende klarhed. Desværre er handlingsmønsteret trods det høje action-niveau ikke særlig opfindsom eller dragende. Filmen kører på nogle præmisser, som virker til at presse citronen lidt for meget. Bournes tidligere liv såvel som hans far bliver inddraget i et nyt udsnit af historien, men der er ikke særlig meget kød på den egentlige grundhistorie.

Samlet set er denne femte Bourne-film ganske underholdende, men en smule mangelfuld på den handlingsmæssige front. Den er dog alt i alt en fryd for øjet for Bourne-fans, da den bevarer den samme teknik, udvikling og ikke mindst samme tempo som sine forgængere, og sørger for at holde live i franchisen et godt stykke endnu.
 
Jason Bourne blu-ray anmeldelse
 
Billedmæssigt er filmen som forventet ganske fantastisk. Kamerateknikken med de lidt flyvske billeder, skarpe zoomindstillinger og hyppige fungerer helt eminent. Filmen vinder størstedelen af sine point gennem den visuelle front og sørger desuden for at man af og til glemmer den sparsommelige handling. Der er skarp fokus på detaljer i omgivelserne og personerne, samt et forsøg på at skabe den mest realistiske og hektiske stemning ud fra omgivelserne. Samlet set en fantastisk billedside, som ikke topper Ultimatum, men lever op til niveauet af den originale franchise.
 
Lydmæssigt er filmen som forventet også en særlig størrelse, da man virkelig får kontrolleret kaos til perfektion. Alle elementerne spiller fantastisk sammen og selv i de mest hektiske aspekter af biljagterne, formår lyden at akkompagnere billedet til punkt og prikke. Der er ingen interferens på lydkvaliteten og klipningen sidder lige i skabet. Dialogerne er glasklare og selve underlægningsmusikken drager inspiration fra ’kendingsmelodierne’ fra den originale trilogi, hvilket skaber en herlig genkendelighed. Samlet set en fantastisk lydside.
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet januar 2017.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser