Den Gode Dinosaur 3D blu-ray anmeldelse

 
Den Gode Dinosaur 3D blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

Den Gode Dinosaur 3d blu ray anmeldelse
 
 
 Zone: A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 1 time og 30 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 7,1 Engelsk. DTS 5,1 Dansk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk og Engelsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.39:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 26. maj 2016
Distributør: 
Disney
Antal disc: 2 = 3D blu-ray + blu-ray

Genre: Animation
Biograf premiere: 7. januar 2016

Instruktør: Peter Sohn
Manuskript: bl.a. Peter Sohn, Bob Peterson & Erik Benson
Producere: bl.a. Mary Alice Drumm, John Lasseter og Denise Ream
Fotograf: Tim Best
Klip: Stephen Schaffer
Musik: Jeff Danna & Mychael Danna

Skuespiller som ligger stemmer til orignal versionen:
Jeffrey Wright som Poppa
Frances McDormand som Momma
Raymond Ochoa som Arlo

Beskrivelse: 
Tilbage i 2009 kom Bob Peterson og Peter Sohn på konceptet med den gode dinosaur, hvor Sohn med sin erfaring som animator ville kaste sig ud i at instruere sin egen animationsfilm. Der har været en del manuskriptproblemer og narrative komplikationer undervejs, men filmen blev færdiggjort og jeg vil kigge nærmere på, hvor filmen ligger på Pixars kvalitetsskala.
 
Den Gode Dinosaur 3d blu ray anmeldelse 
 
Filmen følger et univers, hvor dinosaurerne aldrig uddøde, da den famøse meteor aldrig ramte jorden i tidernes morgen. Landskabet ser derfor helt anderledes ud og dinosaurerne er blevet mere kultiverede og ikke mindst en fast del af det ”moderne” samfund. En ung dinosaurfamilie kommer ud fra en familietragedie, som sender den unge, kluntede søn ud på en ubehagelig dannelsesrejse, hvor han møder mennesker og kødædende fjender, men lærer en vigtig lektion i livet.

Som alle Disney/Pixar-film er denne bygget op om den klassiske struktur hjemme-ude-hjemme, hvor en tragisk oplevelse kompenseres med en rørende slutning. Man kunne fristes til at tro, at denne tankegang ville blive en døgnflue, som for længst var blevet kedelig og stereotyp – men der er bare noget i Pixars klassiske tegnestrøg, som gør, at vi som seere gang på gang vil opleve den basalt set samme historie, blot i andre omgivelser. Den Gode Dinosaur er nemlig også et eksempel på Pixars famøse animationsmagi og formår også at byde ind med nogle nye elementer.

Selve tanken bag filmen og dets univers er ganske interessant og giver en anderledes tilgang til, hvordan verden kunne have set ud. Dog er historien lidt speciel, da den bruger meget tid på ingenting. Der er stor fokus på at se den lille dinosaur passe ind i samfundet på trods af hans små skavanker, men selve den ’sjælelige’ dannelsesrejse er meget sparsommelig i indhold og desuden lidt for meget til den negative side. Klassiske animationsfilm er kendt for den famøse ulykkesscene, men heri får den stakkels dinosaur lidt for mange knubs. Der er meget potentiale i det nye univers, som Pixar har bygget op med denne film, men potentialet bliver aldrig helt indfriet til sit fulde niveau.

Dog er sidste halvdel af filmen helt i gennem fantastisk. Venskabet mellem menneskedrengen og dinosauren giver en solid klump i halsen og selve den lykkelige slutning gør hele filmen til en seværdig oplevelse. Den visuelle del er en speciel størrelse, da den både er helt i gennem fantastisk at se på, men samtidig også af og til en smule kluntet. 3D-effekten har ikke den helt store positive effekt på denne film, da den med sin dybdeskabende effekt får dem til at fremstå lidt mere usammenhængende.

Selve dinosaurskikkelserne har nogle meget karikerede udseender, hvilket minder lidt om nogle uheldige animationsserier i nyere tid – det giver selvfølgelig nogle ikoniske karakterer, men der er efter min smag smurt lidt for tykt på overdrivelserne i animationerne. På den positive front er interaktionerne mellem den søde menneskedreng og dino-hovedpersonen helt fantastisk, og deres rejse gennem det barske landskab leverer nogle utroligt flotte og smukke animationsøjeblikke. 3D-effekten er også med til at gøre landskabsbillederne endnu mere fantastiske, hvilket er et element, jeg personligt sætter stor pris på i en animationsfilm.

Samlet set er Den Gode Dinosaur en herlig Pixar-film, som dog ikke lever helt op til forventningerne. Den er smuk, rørende og underholdende at se, men mangler lidt kød på handlingsskelettet og lidt mere udnyttelse på potentialefronten.
 
Den Gode Dinosaur 3d blu ray anmeldelse
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Billedsiden er en finurlig størrelse, som i størstedelen af filmen leverer en række fantastiske animationer og skarpe klipninger. De af og til kluntede figurer virker måske lidt kluntede og malplacerede i flere af filmens situationer, men selve detaljeringen og den skarpe finpudsning af grafikken gør det til en mindre bagatel på den visuelle front. Filmen er smukt detaljeret ned til mindste pixel og de nytænkende scener kommer til sin ret i et lækkert sammenklippet mix af solide tegnestrøg. Samlet set en fantastisk billedside.
 
Lydsiden giver ikke meget stof til eftertanke på helhedsfronten, men indgår fint i samarbejdet mellem narrativet og den visuelle side. Filmen rummer nogle interessante stemningsskabende musikstykker hele vejen i gennem, og formår at få den musikalske tilføjelse til at illustrere de stærke følelser i spil. Lydklipningen er dog det mest interessante på denne udgivelse, da der virkelig er lagt stor vægt på realistisk lyd og brølende effekter. Samlet set er lydsiden ikke helt så højtråbende på denne udgivelse, men alligevel ganske skarp og velfungerende.
 

Tak til Walt Disney studios home entertainment A/S.

Anmeldelse skrevet juni 2016.

Tilbage til Disney oversigten. 3D anmeldelser eller blu-ray anmeldelser