Goosebumps blu-ray anmeldelse

 
Goosebumps blu-ray anmeldelse

Goosebumps blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

Goosebumps blu-ray anmeldelse  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zone: A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 1 time og 43 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk + 3 andre
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.39:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 27. maj 2016
Distributør: 
Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Komedie/Eventyr
Biograf premiere: 28. januar 2016

Instruktør: Rob Letterman
Manuskript: bl.a. Darren Lemke, Scott Alexander og Larry Karaszewski
Producere: bl.a. Bill Bannerman, Greg Basser & Greg Baxter
Fotograf: Javier Aguirresarobe
Klip: Jim May
Musik: Danny Elfman

Skuespiller:
Jack Black som Stine
Dylan Minette som Zach
Odeya Rush som Hannah

Beskrivelse: 
Tilbage i 90’erne kom forfatter R.L. Stine på banen med en række ungdomsbøger, som for alvor blev populært hos de unge. Bøgerne omhandlede alle mulige forskellige overnaturlige hændelser, som i gennem en finurlig skrivestil påvirkede en række uvidende unge mennesker. Nu har konceptet fundet sin vej til det store lærred, hvor spøgelseshistorierne for alvor vækkes til live.
 
Goosebumps blu-ray anmeldelse 
 
Den unge Zach Cooper (Dylan Minette) flytter ind i nyt hus sammen med sin mor, hvor naboens pige så småt begynder at vække hans interesse. Der er bare ét problem – hendes far er skingrende skør og vil ikke lukke hende ud af huset. Zach beslutter sig for at finde ud af, hvad der foregår og inden længe vinkles han ind i et mystisk univers, hvor gyserbøger vækkes til live.

Det kom lidt som en overraskelse, da nyheden om en filmatisering kom frem – det er en meget god idé på grund af deres popularitet, men problemet lå mere i, at underholdningen i bøgerne udsprang netop af, at man tillagde fantasi til den skrevne tekst. Oversættelsen til det store lærred ville blive en problem, og efter min egen mening blev det også lidt en problematik i den endelige produktion. Der er lidt for mange elementer i spil i filmen til, at man kan nyde de enkelte, gyldne øjeblikke fra bøgerne – det er selvfølgelig for at skabe en blockbuster med mange effekter og hurtige klipninger, men selve Stines ikoniske karakterer går lidt tabt i arbejdsprocessen.

Filmen vækker dog nogle nostalgiske minder, når man ser de forskellige monstre igen. Karaktererne er lavet nogenlunde ud fra deres billede på omslaget, og det giver alligevel en ret god effekt på den overordnede handling. Flere af bøgerne har jeg personligt selv læst til ukendelighed, og derfor er det en meget interessant tanke at få den alle til at spille sammen. Man kunne efter min smag godt have brugt lidt mere tid på de forskellige aspekter af bogserien, frem for at fremhæve en ret ligegyldig romance mellem de to unge hovedpersoner. Filmen rammer dermed ikke så meget ud til det brede aldersspektrum, men fokuserer mest af alt på teenagere og børn. Det er selvfølgelig også tanken bag selve filmatiseringen, da målgruppen passer godt på bøgerne, men man kunne godt have givet lidt mere credit til værdien af fantasien.

Et problem med filmatiseringen er desuden også, at de forskellige overnaturlige monstre vil så utroligt urealistiske ud. De er bundet op på fantasien, mens man læser bøgerne, og deres tilstedeværelse i en levende film fungerer ikke helt efter planen. Hvis budgettet havde brugt lidt mere tid på realistiske animationer, ville det måske fungere bedre, men de kommer desværre til at stikke meget ud fra resten af historien. Den har dog nogle interessante punkter i handlingen, hvor humor og opfindsomhed går hånd i hånd med Stines budskab fra bøgerne. Man får af og til denne gysereffekt ind i sammenspillet, men man bliver dog aldrig på noget tidspunkt ’bange’. Det kunne man godt have fokuseret lidt på, så det hele ikke blot var én lang komediefilm med eventyraspekter.

Samlet set er Goosebumps en underholdende lille film for børn og unge, hvor man har valgt at fokusere på voldsomme, lidt urealistiske effekter, humor og ikke mindst masser af action frem for lidt mere kælen for detaljerne i Stines måde at fortælle historier på. Den er underholdende, men fantasien mister lidt sin effekt, når man konkret kan forholde sig til de ting, som skræmte os i bøgerne.
 
Goosebumps blu-ray anmeldelse
 
Billedsiden er en lidt mærkværdig størrelse på denne front, da den skarpe HD-kvalitet underminerer de lettere kluntede animationer. Der er en manglende sammenhæng mellem realistiske optagelser og animationerne, hvilket får filmen til at ligne en B-films produktion af og til. Nogle af figurerne er dog ganske velkomponerede – f.eks. dukken Slappy eller de mystiske havenisser. Klipningen sidder i skabet og formår at kreere en solid dynamik i fortællingen. Samlet set en middelmådig billedside.
 
Lyden spiller en vigtig rolle i filmen, da den er med til at booste tempoet og sørge for, at tingene eskalerer over hele planen. Lydredigeringen går godt i spænd med den narrative struktur, da man gennem musikstykkerne og lydsekvenserne får indtrykket af en eventyrlig fortælling. Når billederne bliver lidt for voldsomme og usammenhængende, sørger musikken for at tøjle intensiteten. Samlet set en solid lydside.
 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet juni 2016.

Tilbage til Blu-ray anmeldelser