Spionernes Bro blu-ray anmeldelse

 
Spionernes Bro blu-ray anmeldelse

Spionernes Bro blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup
 
Spionernes Bro blu-ray anmeldelse
 
Zone A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 22 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.40:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 7. april 2016
Distributør: FOX-Paramount
Antal disk: 1  = Blu-ray.

Genre: Drama
Biograf premiere: 26. november 2015.

Instruktør: Steven Spielberg.
Manuskript: Matt Charman & Coen-brødrene.
Producere: bl.a. Jonathan King, Daniel Lupi og Marc Platt.
Fotograf: Janusz Kaminski.
Klip: Michael Kahn.
Musik: Thomas Newman.
 
Skuespiller:
Tom Hanks som James B. Donovan
Mark Rylance som Rudolf Abel
Alan Alda som Thomas Waters Jr.

Beskrivelse: 
Tom Hanks og Steven Spielberg har flere gange arbejdet sammen på store film, og de har tidligere været ganske succesfulde med deres krigsfortællinger i HBO-serierne, Band of Brothers og The Pacific. Nu teamer de op på endnu en krigsfortælling, som denne gang kigger nærmere på koldkrigsperioden.
 
Spionernes Bro blu-ray anmeldelse
 
Filmen er baseret på virkelige hændelser og følger den amerikanske advokat James B. Donovan (Tom Hanks), som bliver ansat til at forsvare en russisk spion ved navn Rudolf Abel (Mark Rylance) i en retssag. James får medlidenhed med Abels situation og beslutter sig for at være guiden, som skal få bragt Abel sikkert til sit hjemland og samtidig få en amerikansk spion tilbage til Amerika.

Jeg blev utrolig glad for at se, at Spielberg tog hånd om koldkrigsperioden, da mange andre filmatiseringer af hændelser under denne tid har været uden sjæl og charme. Hvis der er noget, man kan vide sig sikker på med Spielberg, så er det en eller anden form for hjertevarm instans, uanset hvor grå og forfærdelig verdensbilledet ser ud. Der er et stærkt bånd mellem Hanks' karakter og Rylances karakter, og deres sammenspil gør det hele lidt mere dybtfølende og af og til humoristisk.

Filmen formår at finde en hårfin grænse mellem den barske realitet og håbet på den anden side, hvilket skaber en meget dynamisk fortælling om et verdensbillede frosset fast i mistanke, frygt og trusler. På trods af koldkrigstiden egentlig var en meget passiv periode på det overordnede verdensbillede, så foregik der utroligt meget bag sløret. Her får vi et lille indblik i, hvor meget der egentlig blev kæmpet i skyggerne, mens borgerne sad derhjemme og håbede på det bedste.

I modsætning til Spielbergs ofte meget overvældende storfilm, så er den her lidt mere nede på jorden og fokuseret på den menneskelige interaktion og vigtigheden i retorik. Det giver både positive og negative udfald. På den negative side bliver filmen lidt triviel i længden, når man i en meget stor del af tiden blot får scenarier med snak og rejse. Det er dog på den mere positive side også med til at understrege James B. Donovans heltegerning, og hvor meget der egentlig skulle til for at to lande kunne enes om så lille en ting.

Visuelt er filmen en lille autentisk genistreg, da der er blevet gjort brug af skarpe moderne filmteknikker, men hele atmosfæren er blevet gjort mere gammeldags og unaturlig for at få det til at ligne en situation tilbage i tiden. Man får på den måde både en realistisk fortælling, men også en fortælling som er pakket ind i nogle lidt overdrevne farver og detaljer og på den måde skaber filmen en lidt fantasifuld og eventyrlig æstetik.

Samlet set er Spionernes Bro en fascinerende fortælling, som skaber en god historie ud fra solidt skuespil, stærke visuelle instanser og en realistisk tilgang til historien. Der kan være nogle grå perioder i filmen, hvor man kører lidt for meget i det samme spor, men udviklingen og udfaldet sidder ret godt i skabet.
 
Spionernes Bro blu-ray anmeldelse

Som nævnt er den visuelle størrelse en lidt abstrakt en af slagsen, da den bruger en kombination af gammeldags og moderne filmteknikker. Man kan på et eller andet punkt sige, at filmens billedside bliver ‘forældet’, hvor man på den måde oplever datidens periode mere nært og realistisk. Der er gjort brug af stærke detaljer, men af og til klumper de lidt sammen i de mere voldsomme scenarier, hvilket både er en positiv ting i forhold til den foregående, men også er med til at gøre krigsscenerne lidt for urealistiske. Der er stærk fokus på skarpe ansigter og persondetaljer, og samlet set er billedsiden ret overbevisende.

Lydmæssigt er filmen spot-on. Der er sat ekstra meget fokus på Thomas Newmans meget dramatiske og følelsesladede toner, hvilket er meget til at understrege alvoren i Den Kolde Krig. Der er sat ekstra meget fokus på scener, hvor billeder og lyd siger mere en ord, og denne kombination af visuel æstetik og stærke undertoner er med til at ramme følelserne hos tilskueren. Der er stor fokus på forskellige accenter og heldigvis er stemmeredigeringen helt i top. Samlet set en lydside i topklasse.
 

Tak til FOX-Paramount / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet april 2016.  

Tilbage til Blu-ray anmeldelser