The Martian 3D blu-ray anmeldelse

 
The Martian 3D blu-ray anmeldelse

The Martian 3D blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

The Martian 3D blu-ray anmeldels  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Zone A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 24 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 7,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.40:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 11. februar 2016
Distributør: FOX-Paramount
Antal disk: 2  = Blu-ray + 3D blu-ray.

Genre: drama/Sci-fi
Biograf premiere: 8. oktober 2015.

Instruktør: Ridley Scott
Manuskript: Drew Goddard & Andy Weirr
Producere: bl.a. Howard Ellis, Adam Goodman & Simon Kinberg
Fotograf: Dariusz Wolski
Klip: Pietro Scalia
Musik: Harry Gregson-Williamsohn Paesano
 
Skuespiller:
Matt Damon som Mark Whatney
Jessica Chastain som Melissa Lewis
Kristen Wiig som Annie Montrose
Jeff Daniels som Tedde Sanders
Sean Bean som Mitch Henderson

Beskrivelse: 
Ridley Scott har haft nogle ret uheldige projekter på programmet de senere år, og hans unikke talent virkede for en stund til at være lagt på is. Nu er han endelig tilbage med en nytænkende og original film, The Martian, som følger den moderne trend med rumrejser, teknologi og visuelle dramaer.
 
The Martian 3D blu-ray anmeldelse
 
Filmen følger eftervirkningerne af en mission til Mars, hvor astronaut Mark Whatney (Matt Damon) blev efterladt, da de andre medlemmer under en hektisk og uventet storm var sikre på, at han var afgået ved døden. Med teknologisk ekspertise og ukueligt gåpåmod beslutter Mark sig for, at det ikke er slut. Han formår at få kontakt med jorden, men det åbner blot for et endnu større problem - hvordan får de ham hjem?

Ved første øjekast ligner filmen umiskendeligt Christopher Nolans ‘Interstellar’ på en prik - helt ned til rumdragter og ikke mindst to af de samme skuespillere i begge film. Den er dog på mange måder en helt anden størrelse, og man skal derved ikke frygte, at den er et plagiat eller en gentagelse. Den fokuserer på mange af de grundlæggende ‘hvad nu hvis..’-scenarier, men formår alligevel at bryde klichéen og finde sine egne styrker ud fra en skarp humor, overrumplende effekter og ikke mindst et hæsblæsende udviklingsplot.

Min første tanke ved filmen var, at den mindede utroligt meget om en højteknologisk, science fiction-inspireret udgave af Robert Zemeckis ‘Cast Away’ - en mand strandet på et ubeboet sted, som skal bruge al sin fornuft til at finde de ressourcer, der skal holde ham i live. Dette giver en sprudlende interessant handling, hvor man kan se Damons karakter lave alt fra at dyrke kartoffelplanter på Mars til at lytte til gåsehudsfremkalende disco-musik.

Meget af filmen fokuserer mest af alt på Matt Damon, som skal agere og fra sine omgivelser i en række solopræstationer, og det formår han til punkt og prikke. Han lever sig ind i rollen og
giver et solidt bud på, hvordan den menneskelige psyke ville blive påvirket både fysisk og psysisk under så stort et pres. Fortællingen er en fin lille fortælling med humor og alvor i en solid balance, hvor den på intet tidspunkt bliver alt for selvhøjtidelig eller for påtaget.

3D-delen til denne film fungerer overraskende godt og er et af de bedste eksempler på, hvordan den tredimensionelle effekt kan påvirke oplevelsen af filmen. Man får en langt større indlevelse i universet og atmosfæren på Mars, og generelt set kommer man tættere på hele intensitet i filmen.

The Martian er på mange måder en rigtig storfilm. Den rummer et vanvittigt bjergtagende, visuelt univers, hvor man gribes både af den fantasifulde fortælling, men også evnen til at skildre fiktion så realistisk. Skuespillet er i top, handlingen har en fornem balance mellem alvor og sort humor, hvilket giver filmen en anderledes attitude. Samlet set er The Martian solid underholdning, som formår at bygge en interessant historie på menneskets jagt efter at nå ud i rummets fjerne kroge.
 
The Martian 3D blu-ray anmeldelse

På billedfronten vinder filmen de største point. Den er en lækker mellemting mellem Gravity og Interstellar, hvor man får de voldsomme og episke billeder fra Nolans film, men samtidig dyrker de meget smukke og nære billeder i Cuarons film. Der er skarp fokus på at gøre Mars-landskabet så realistisk som muligt, og det er på alle punkter overbevisende. Billedredigeringen er noget af det skarpeste, vi har set i år og selve klippeteknikken sørger for tempo og intensitet selv i de træge perioder. Samlet set er billedside i absolut topklasse.

Lydmæssigt følger filmen også trop med noget vanvittigt velkomponeret underlægningsmusik, som sørger for at gøre hele situationen og omstændighederne episke og storslåede. Der er bygget en masse voldsomme lydssekvenser henover billedsiden, hvilket skaber den nødvendige dynamik og ikke mindst en lækker symbiose mellem tempo og udvikling. Samlet set er særdeles solid lydside.
 

Tak til FOX-Paramount / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet februar 2016.  

Tilbage til 3D Blu-ray anmeldelser eller Blu-ray anmeldelser