Dawn of the Planet of the Apes 3D blu-ray anmeldelse

 
Dawn of the Planet of the Apes blu-ray anmeldelse

Dawn of the Planet of the Apes (Dansk titel: Abernes Planet: Revolutionen) 3D blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Michael Sørensen

Dawn of the Planet of the Apes blu-ray anmeldelse  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Zone B (DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 10 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 7.1 English
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 1.85:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 27. november 2014
Distributør: FOX-Paramount
Antal disk: 2  = 3D Blu-ray & blu-ray.

Genre: Action
Biograf premiere: 17. juli 2014.

Instruktør: Matt Reeves
Manuskript: Mark Bomback, Rick Jaffa, Amanda Silver
Producere: B.la Mark Bomback, Peter Chernin, Dylan Clark
Fotograf: Michael Seresin
Klip: William Hoy, Stan Salfas
Musik: Michael Giacchino
 
Skuespiller:
Andy Serkis som Caesar
Jason Clarke som Malcolm
Gary Oldman som Dreyfus
Keri Russell som Ellie
Toby Kebbell som Koba

Beskrivelse: 
10 år efter begivenhederne i den første film er Cæsar stadig glad for at være abernes leder. Og efter den forfærdelige Simian influenza er han sikker på at der ikke er flere af den menneskelige race tilbage på jorden. Det viser sig dog at være forkert, for en lille gruppe mennesker støder på aberne i skoven..

Cæsar forsøger at slutte fred med dem, men kun hvis de følger hans regler. Et forræderi indtræffer, og krigen for fred begynder.. Er det menneskene eller aberne, der skal herske?
 
Dawn of the Planet of the Apes blu-ray anmeldelse
 
Det er sjældent at en serie af film når et ottende opus, uden at vi ikke taler gysere, hvor diverse monstre bliver genoplivet igen og igen, uden hensyntagen til kvalitet overhovedet. Det er også sjældent at en serie af film får hele tre muligheder for en reboot, men det er ikke desto mindre fakta for Abernes Planet serien, der startede menuen med Charlton Heston, kastede lidt op i munden med Tim Burton – og nu har genfundet stilen i tid til desserten med denne og den forrige film. Den første film er helt naturligt stadig den bedste, for Charlton Heston og hans ”damn dirty apes” vil alle dage være den film, der startede hele eventyret om mand mod abe. Når det så er sagt, så var Rise of The Planet of The Apes, hvor Cæsar (og Andy Serkis) blev etableret for denne nye serie, et stort kvalitetsspring frem i forhold til mange af de andre film. Derfor var mine forventninger tydeligt høje til denne film, der starter hvor den forrige sluttede. Hvis man altså lige lægger ti år til.

Alene det sidste faktum gør mig, som anmelder, en smule urolig. At springe frem i tiden er den perfekte undskyldning for at glatte mulige plothuller i forhold til den forrige film helt ud. Man vil altid kunne undskylde sig med, at der nu er gået ti år, hvilket gør de fleste nye teser plausible, uanset hvor latterlige de måtte have været i forhold til den forrige film. Ikke desto mindre er Revolutionen en glimrende film. Tingene er sat en del mere på spidsen end i forgængeren, hvilket give flere scener med spænding og action, som for mit vedkommende var velkomment, da den forrige film blev en smule for følsom i enkelte scener. Kvaliteten i historien skal findes i abernes lejr, hvor man får en intens historie om hvad der sker, når mennesket og vor opfattelse af verden omkring os, påvirker vor natur, dyrene og deres måde at leve livet på. Cæsar står nemlig, som den store alfa-han, overfor store udfordringer, da mennesket vender tilbage og ødelægger den fred, som han har skabt i kolonien af aber. De gamle aber, der blev pint og tortureret af mennesket, har nemlig ikke glemt hvad der skete og ti år (Der var den. Undskyldningen) har ikke gjort deres had til mennesket mindre.

Skuespillet blandt aberne er blændende, hvor det, ikke overraskende, er lidt mere ligegyldigt blandt menneskerne. De er magtesløse overfor et manuskript, der fremstiller vor race med alle fejl og mangler, i en nærmest grotesk ensidig tankegang, der kun kan blive overspillet – hvilket det så absolut også er. Historien er temmelig tynd, men det gør ingenting, for det er så absolut ikke den banale historie, der gør denne film værd at bruge tid på. Det er derimod spændingen mellem abe og menneske, men så sandelig også i blandt aberne, der er det store højdepunkt. Der skabes mange intense scener på den konto, der også bærer filmen frem til sidste akt, der er en helt igennem søvndyssende affære af en ildkamp, der virker ligegyldig, da vi alle kender skriften på væggen lang tid før det første skud bliver løsnet.

Abernes Planet: Revolutionen er en glimrende film der, uden at glimte som den største stjerne på himmelen, formår at skabe en hel del spænding, der sagtens kan måle sig med de bedre actionfilm lige nu.
 
Dawn of the Planet of the Apes blu-ray anmeldelse

Filmen blev set i 3D, hvilket var en oplevelse langt over middel for 3D film generelt. Et behageligt dybdeniveau kombineret med et forholdsvis lyst billede, gav et meget klar og tydelig oplevelse, der absolut er noget af det bedre, som jeg har set i 3D. Hvis film som denne skulle blive standard for de tre dimensioner, kan der sagtens holdes liv i et format, der har tabt pusten en del de senere år.

Er du klar til at blive blæst bagover af et superlækkert lydspor? Så er det bare med at få gang i dette 7.1 DTS HD MA spor, der virkelig sætter gang i hele dit setup. Der er så mange fine lyde, der blander sig med den pompøse score, som til sammen giver et ganske raffineret lydbillede. De store actionscener skaber også lidt bulder og brag, hvilket er fint pakket ind med fin lyd til dialog i de mere stille scener.
 
- Journey To Dawn
- Andy Serkis: Rediscovering Caesar
- Humans And Apes: The Cast Of Dawn
- The World Of Dawn
- The Ape Community
- Move Like An Ape: An Artist's Medium
- Weta And Dawn
- The Fight For A New Dawn
- Deleted Scenes With Optional Audio Commentary By Matt Reeves
- Audio Commentary By Matt Reeves
- Gallery

Tak til FOX-Paramount / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet november 2014.  

Tilbage til 3D Blu-ray anmeldelser eller Blu-ray anmeldelser